top of page

Jo Einstein sen tiesi - kaikki on energiaa! Tämän luettuasi ymmärrät paremmin, mitä on energiahoito



Aurinkopaneelit kanavoivat auringon energian sähköksi.
Auringon energian talteen ottaminen ja sen hyödyntäminen sähköntuottoon mahdollistetaan aurinkopaneeleilla.


Kaikki on energiaa - tämä on perusperiaate, joka liittyy useisiin eri tieteenaloihin ja filosofisiin näkemyksiin. Tämä ajatus perustuu siihen, että kaikki maailmassa, mukaan lukien kaikki elolliset ja elottomat asiat, koostuvat perimmiltään energiasta. Alla on lueteltuna joitakin näkökulmia ja tieteenaloja, jotka liittyvät tähän periaatteeseen:


Fysiikka

Fysiikka, erityisesti kvanttifysiikka, osoittaa, että atomit ja subatomiset hiukkaset, jotka muodostavat aineen, ovat energian ilmentymiä. Massa ja energia ovat keskenään vaihdettavissa Einsteinin kuuluisan kaavan (E=mc²) mukaan. Tämä tarkoittaa, että kaikki aine on energian ilmentymää.

 

Lääketiede ja terveys

Lääketieteessä ja terveysalalla on ymmärretty, että ihmiskeho toimii energian virtaamisen ja tasapainon perusteella. Silti joissakin maissa näitä hoitomenetelmiä ei olla jostain syystä hyväksytty osana terveydenhoitoa – mukaan lukien Suomi. Esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä painotetaan Qi:n, eli elämänvoiman, merkitystä kehon terveydelle, ja energiahoitomuodot, sekä akupunktio, pyrkivät tasapainottamaan Qi:n virtausta kehossa.

 

Psykologia ja mielen hyvinvointi

Monet psykologiset ja terapeuttiset lähestymistavat tunnistavat tunteiden ja mielen tilan vaikutuksen ihmisen energiaan ja hyvinvointiin. Tunteet ja ajatukset voivat vaikuttaa energiatasapainoon ja fyysiseen terveyteen. Myös vääränlainen ympäröivä energia voi sairastuttaa, kuten monet meistä ovat varmasti saaneet elämässään kokea.

 

Ympäristö ja ekologia

Ekologisessa kontekstissa energian kierto ja virtaaminen ovat keskeisiä käsitteitä. Kaikki ekosysteemit ja luonnon ilmiöt perustuvat energian muuntumiseen ja kiertoilmiöihin.


"Ihmiset ovat kokeneet energiahoidon hyödyt niin fyysisellä, henkisellä kuin emotionaalisellakin tasolla"

 

Monilla tieteenaloilla lisäksi uskotaan, että kaikki on yhteydessä universaaliin energiaan ja tietoisuuteen. Tämä näkemys korostaa kaiken elämän ja olemassaolon syvempää yhteyttä ja yhtenäisyyttä. Osa meistä on kyennyt myös tuntemaan tämän aina, pienestä pitäen, osana luonnollista, itsestään selvää elämää. Niin myös minä itse.

 

Tämä periaate, että kaikki on energiaa, korostaa maailmankaikkeuden monimutkaista yhteyttä ja yhtenäisyyttä. Se kannustaa meitä näkemään asiat laajemmin ja ymmärtämään, miten kaikki elämän osa-alueet ovat keskenään vuorovaikutuksessa. Tämä näkemys voi inspiroida syvempää ymmärrystä ja kunnioitusta ympäröivää maailmaa kohtaan ja auttaa meitä tekemään tietoisempia valintoja omassa elämässämme.



Universumi avaruudessa.
Energia saa liikettä aikaan myös avaruudessa.



Energiahoito - Kokonaisvaltainen Hoitomuoto


Energiahoito on hoitomuoto, joka perustuu vaikutuksiin autonomisen hermoston kautta. Tämä holistinen lähestymistapa terveyteen ja hyvinvointiin on kasvattanut suosiotaan vuosien varrella, ja monet ihmiset ovat kokeneet sen hyödyt niin fyysisellä, henkisellä kuin emotionaalisellakin tasolla. Tässä blogitekstissä tarkastellaan energiahoitoa hoitomuotona, sekä sen vaikutuksia kehon ja mielen hyvinvointiin.


Energian Tasapainottaminen

Energiahoito perustuu ihmiskehossa virtaavaan energiaan eri keskusten kautta, kuten chakrat ja meridiaanit. Kun nämä energiakeskukset ovat tasapainossa, keho voi hyvin. Energiahoito pyrkii tunnistamaan ja poistamaan tukokset, jotka voivat estää energian vapaan virtauksen. Tällä tavoin se auttaa edistämään kehon luontaista parantumista. Energiahoito aktivoi parasympaattista hermostoa ja rauhoittaa sympaattista hermostoa. Parasympaattisen hermoston ollessa aktiivisena, keho ja mieli ovat optimaalisessa tilassa elimistön toiminnoille, kuten korjaus- ja uudistusprosesseille, sekä ruoansulatukselle.


Chakrat ovat energiakeskuksia, joilla kaikilla on oma tehtävänsä ja sijaintinsa kehossa. Ne voivat olla tasapainossa, tukossa tai epätasapainossa, ja energiahoidon avulla pyritään palauttamaan niiden tasapaino. Chakrat ovat yhteydessä sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.


"Suomessa lääketiede ei ole vielä hyödyntänyt tietoutta kehon kokonaisvaltaisuudesta, eikä kehon omien paranemismekanismien hyödyntäminen tietenkään sovi korruptoituneelle lääkebisnekselle."

Meridiaanit puolestaan ovat energiaa kuljettavia kanavia, jotka liittyvät akupunktiopisteisiin ja kiinalaiseen lääketieteeseen. Energiahoidossa keskitytään usein meridiaanien avaamiseen ja energian virtauksen parantamiseen näissä kanavissa.


Meridiaanit ovat käsitteitä kiinalaisesta perinteisestä lääketieteestä, erityisesti akupunktiosta ja akupressuurista. Ne ovat energiaa kuljettavia kanavia tai ratoja, jotka muodostavat koko kehon verkoston. Kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan, että elämänvoima, jota kutsutaan "qi" tai "chi", virtaa näiden meridiaanien läpi.

Tärkeimpiä piirteitä meridiaaneissa ja kiinalaisessa lääketieteessä ovat:


Qi (Chi):

Qi on elämänvoima tai energia, joka virtaa meridiaaneja pitkin. Se on perusta kiinalaisessa lääketieteessä ja uskotaan olevan vastuussa kehon toiminnasta ja terveydestä.


Akupisteet:

Meridiaaneilla on tiettyjä pisteitä, joita kutsutaan akupisteiksi. Nämä akupisteet sijaitsevat tiettyjen meridiaanien varrella ja uskotaan olevan avainpisteitä, joita voidaan stimuloida edistämään energian virtausta ja hoitamaan erilaisia sairauksia tai vaivoja.


Tasapaino:

Kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan, että terveys on seurausta qi:n tasapainosta ja sen esteettömästä virtaamisesta meridiaaneissa. Epätasapaino tai tukokset meridiaaneissa voivat johtaa terveysongelmiin.


Tekniikat:

Akupunktio ja akupressuuri ovat kaksi yleistä tekniikkaa, joissa stimuloidaan akupisteitä kehon eri alueilla vaikuttamaan energian virtaukseen ja edistämään terveyttä. Akupunktiossa käytetään neuloja, kun taas akupressuurissa käytetään painetta sormilla tai muilla kehon osilla. Suomen Terveysratkaisut Oy:n energiahoidoissa hyödynnetään osittain akupressuuria ja ne ovat täysin neulattomia.

Meridiaaneihin liittyy erilaisia järjestelmiä ja karttoja, jotka kuvaavat niiden kulun kehossa.


"Parasympaattinen hermoston tila mahdollistaa kehon toimintojen, kuten ruoansulatuksen, soluaineenvaihdunnan ja parantumisen, optimaalisen toiminnan."

On useita päämeridiaaneja, kuten keuhkomeridiaani, sydänmeridiaani, maksa- ja sappimeridiaani, munuaisten meridiaani, sekä monia muita. Jokaisella meridiaanilla on oma tehtävänsä ja yhteys tiettyihin elimiin ja toimintoihin kehossa. Suomessa lääketiede ei ole vielä hyödyntänyt tietoutta kehon kokonaisvaltaisuudesta, eikä kehon omien paranemismekanismien hyödyntäminen tietenkään sovi korruptoituneelle lääkebisnekselle. Oletko koskaan kyseenalaistanut sitä, miksi kaikki lääkkeet pitävät sisällään listan sivuoireita, joihin on olemassa lääkkeitä, joissa on omat sivuoireensa, joihin lääkkeen valmistajalla on olemassa taas uusi lääke sivuoireineen?

 

Stressin Hallinta

Stressi on nykypäivän elämässä yleinen ongelma, ja se voi vaikuttaa haitallisesti fyysiseen ja psyykkiseen terveyteemme. Energiahoito voi auttaa stressin hallinnassa rentouttamalla kehoa ja mieltä autonomisen hermoston kautta, luomalla rauhallisen ja tasapainoisen tilan, joka auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta.

Stressillä on merkittävä vaikutus autonomiseen hermostoon, joka säätelee monia kehon automaattisia toimintoja, kuten sydämen sykettä, hengitystä, ruoansulatusta ja verenpainetta.


"Pitkäaikainen stressi, joka aktivoi jatkuvasti sympaattista hermostoa ja estää parasympaattista hermostoa toimimasta, lisää riskiä erilaisiin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, unihäiriöihin, ruoansulatusongelmiin ja mielenterveysongelmiin."

Autonominen hermosto jakautuu kahteen osaan: sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Näillä kahdella on vastakkaiset vaikutukset kehon toimintoihin.

Stressi vaikuttaa autonomiseen hermostoon seuraavasti:


Sympaattinen hermosto:

Stressi aktivoi sympaattista hermostoa, joka tunnetaan myös "taistele tai pakene" -vasteena. Tämä hermoston tila valmistaa kehon toimimaan nopeasti ja mahdollistaa maksimaalisen voimantuoton (tehostaa ATP:n tuotantoa) stressaavissa tilanteissa. Sympaattinen hermosto lisää sydämen sykettä, supistaa verisuonia, vapauttaa stressihormoneja, kuten adrenaliinia ja noradrenaliinia, sekä laukaisee myös muita fysiologisia muutoksia, kuten laajentaa pupilleja ja nopeuttaa hengitystä. Näiden muutosten tarkoituksena on valmistaa keho toimimaan tehokkaasti stressitilanteissa, eli vaaran uhatessa.


Parasympaattinen hermosto:

Stressi estää parasympaattisen hermoston toimintaa. Parasympaattinen hermosto tunnetaan niin sanottuna lepotilana ja sen tehtävä on rentouttaa kehoa ja palauttaa tasapaino stressaavien tilanteiden jälkeen. Parasympaattinen hermoston tila mahdollistaa kehon toimintojen, kuten ruoansulatuksen, soluaineenvaihdunnan ja parantumisen, optimaalisen toiminnan. Stressin aktivoidessa sympaattista hermostoa, parasympaattinen hermosto menee ikään kuin pois päältä. Tämä voi pitkään jatkuessaan johtaa pysyvään korkeaan sykkeeseen, korkeaan verenpaineeseen ja jatkuvaan valppaustilaan, mikä on haitallista terveydelle. Keho ei nimittäin kykene toimimaan optimaalisesti stressitilassa, kuten edellä selitin. Tästä lisää aiemmassa blogikirjoituksessani: Hidasta vanhenemista - pysy nuorena pidempään!


Pitkäaikainen stressi, joka aktivoi jatkuvasti sympaattista hermostoa ja estää parasympaattista hermostoa toimimasta, lisää siis riskiä erilaisiin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, unihäiriöihin, ruoansulatusongelmiin ja mielenterveysongelmiin. Tämä tila tunnetaan usein kroonisena stressinä ja sen vaikutukset voivat olla pitkäkestoisia.

Stressinhallintatekniikat, kuten meditaatio, syvähengitys, liikunta ja rentoutumisharjoitukset, voivat auttaa palauttamaan autonomisen hermoston tasapainon ja vähentämään stressin vaikutuksia kehoon.


"Käytämme psykoterapeuttien suosimaa EFT-terapiatekniikkaa, jolla esiin nousseet hankalat tunteet ja muistot saadaan neutralisoitua, ja poistettua niihin liittyvä trauma kehosta."

On tärkeää tunnistaa stressin lähteet ja pyrkiä hallitsemaan stressiä terveellisin keinoin vähentääkseen sen haitallisia vaikutuksia autonomiseen hermostoon ja vastustuskykyyn, sekä yleiseen terveyteen.

Varaa aika energiahoitoon, tai ota yhteyttä kokonaisvaltaisen elämäntapavalmennuksen kartoittamiseksi, joka laaditaan yksilöllisesti juuri sinulle sopivaksi. Voit myös osallistua huhtikuussa alkavaan Nuorennusprojekti-valmennukseen, joka koostuu sekä yksilö- että pienryhmätapaamisista. Ryhmä starttaa vain kerran vuodessa ja mukaan mahtuu hyvin rajallinen määrä osallistujia. Ennakkoilmoittautua voi jo nyt yhteydenottolomakkeen kautta!

 

Kipujen Lievitys

Energiahoito voi myös auttaa lievittämään kipua. Se voi edistää kehon omia paranemismekanismeja ja auttaa rentouttamaan kehon jännityksiä. Monet ihmiset ovat kokeneet helpotusta kroonisiin kiputiloihin, kuten selkäkipuihin ja päänsärkyihin, energiahoitojen avulla. Energian virratessa esteettömästi se edistää solujen korjaantumista ja kudosten paranemista. Jännitystilojen rentoutuminen vapauttaa hermopinteistä johtuvat kivut yleensä lähes kirjaimellisesti käden käänteessä.


"Virheelliset kehon asennot voivat aiheuttaa kipua, lihasjännityksiä ja pitkällä aikavälillä vaikuttaa negatiivisesti kehon rakenteeseen ja toimintaan - pahimmillaan aiheuttaa kulumia luihin ja niveliin."

Henkinen Kehitys

Energiahoito voi myös tukea henkistä kasvua ja tietoisuuden lisääntymistä. Se voi auttaa ihmisiä ymmärtämään syvemmin omia tunteitaan ja ajatuksiaan, sillä energiahoito voi auttaa tunnistamaan ja käsittelemään syvempiä tunteita ja traumoja. Hoidon aikana voi nousta esiin piileviä tunteita ja muistoja, jotka voivat olla avainasemassa henkisen kasvun kannalta. Näissä tilanteissa käytämme psykoterapeuttien suosimaa EFT-terapiatekniikkaa, jolla esiin nousseet hankalat tunteet ja muistot saadaan neutralisoitua, ja poistettua niihin liittyvä trauma kehosta.

Säännöllinen energiahoidossa käyminen voi auttaa ihmisiä syventämään henkistä tietoisuuttaan ja ymmärtämään paremmin omaa olemassaoloaan ja elämän tarkoitustaan. On kuitenkin hyvä muistaa antaa keholle prosessointiaikaa tiiviisti toteutettujen hoitosarjojen välissä. Esimerkiksi kuukauden tauko viiden viikoittaisen hoitokerran jälkeen on hyvä tahti.


Energiahoito asentovirheiden korjauksessa

Asentovirheiden korjaus on tärkeä osa kehon terveyttä ja hyvinvointia. Virheelliset kehon asennot voivat aiheuttaa kipua, lihasjännityksiä ja pitkällä aikavälillä vaikuttaa negatiivisesti kehon rakenteeseen ja toimintaan - pahimmillaan aiheuttaa kulumia luihin ja niveliin.

Siinä, missä systemaattinen, perinteinen, asentovirheiden korjaus vie aikaa ja vaatii asiakkaalta omanlaistaan sitoutumista, energiahoidolla saadaan yleensä pahimmatkin asentovirheet oikaistua jopa yhdellä hoitokerralla. Toki on hyvä varata kontrolliaika, jossa varmistetaan, ettei keho ole palannut vanhaan virheasentoon. Esimerkiksi tasapainoelimillä saattaa mennä hetki tottua uuteen asentoon, jos se on ollut pitkään vinossa. Uusi normaali, eli suora asento, saattaa siis tuntua aluksi vinolta.


"Ihmisen mieli ja keho ovat tiiviisti yhteydessä ja vuorovaikutuksessa keskenään. Tämä yhteys vaikuttaa moniin osa-alueisiin, kuten terveyteen, hyvinvointiin ja käyttäytymiseen."

Mikäli keho halajaa aina uudestaan entiseen, totuttuun virheasentoon, on hyvä käsitellä hoidon aikana myös tunnepuolen asioita. Esimerkiksi sydänsurut saattavat aiheuttaa ongelmia olkapäissä, pelkotilat nilkoissa, ja niin edelleen. Koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, mikä tarkoittaa, että koostumme sekä psyykkisestä että fyysisestä ulottuvuudesta. Tämä näkemys perustuu siihen käsitykseen, että ihmisen mieli ja keho ovat tiiviisti yhteydessä ja vuorovaikutuksessa keskenään. Tämä yhteys vaikuttaa moniin osa-alueisiin, kuten terveyteen, hyvinvointiin ja käyttäytymiseen. Tässä on muutamia esimerkkejä yhteydestä:


Psyykkinen vaikutus fyysiseen terveyteen: Henkinen ja psyykkinen hyvinvointi voi vaikuttaa fyysiseen terveyteen. Esimerkiksi pitkäaikainen stressi ja ahdistus voivat lisätä riskiä sairastua fyysisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin.


"Näkemys psykofyysisestä yhteydestä korostaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin."

Kehon vaikutus mielenterveyteen:

Fyysinen terveys ja hyvinvointi voivat vaikuttaa mielenterveyteen. Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä uni tukevat parempaa mielenterveyttä ja auttaa lievittämään masennusta ja ahdistusta. Tästä minulla on ikäänkuin laaja ihmiskoetutkimus, sillä tämä on yleinen palaute kuntosali- ja ruokavalioasiakkailtani!


Tunnetilan vaikutus fyysiseen vointiin:

Tunteet ja mieliala voivat vaikuttaa kehon tilaan. Esimerkiksi suru tai stressi voi aiheuttaa lihasjännityksiä ja fyysisiä oireita.


Kehon ja mielen vuorovaikutus:

Keho ja mieli vaikuttavat toisiinsa jatkuvasti. Esimerkiksi kehon asento ja liike voivat vaikuttaa mielialaan, ja päinvastoin; mielentila voi vaikuttaa kehon asentoon ja toimintaan.


"Mikäli havaitsen asiakkaalla asentovirheen kesken kuntosaliharjoituksen, oikaisen sen samantien, mikäli asiakkaalle sopii."

Tämä näkemys psykofyysisestä yhteydestä korostaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Se kannustaa meitä huomioimaan sekä mielen että kehon tarpeet ja hoitamaan niitä kokonaisuutena. Hyödynnän tätä näkemystä hoidoissa ja valmennuksissani auttaakseni ihmisiä saavuttamaan paremman tasapainon ja hyvinvoinnin elämässään.

Asiakkaiden asentovirheet PT -työssäni:

Säännöllinen liikunta ja liikkuvuusharjoitukset voivat auttaa vahvistamaan heikkoja lihaksia ja venyttämään kireitä lihaksia, jotka voivat liittyä asentovirheisiin. Personal trainerina voin auttaa sinua tunnistamaan asentovirheitä ja tarjota henkilökohtaista hoitoa ja harjoituksia niiden korjaamiseksi. Ei myöskään ole poikkeavaa nähdä minua salilla oikomassa valmennettavieni asentovirheitä kuntosalilla, kesken sarjatauon. Mikäli havaitsen asiakkaalla asentovirheen kesken kuntosaliharjoituksen, oikaisen sen samantien, mikäli asiakkaalle sopii. Tällaiseen nopeaan yhden asentovirheen oikaisuun menee yleensä 10-60 sekuntia. Näin voimme jatkaa treeniä symmetrisesti pahentamatta puolieroja treenillä.


"Olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi ottaa enemmän vastuuta siitä, millaista energiaa omalla olemuksellaan luo ympärilleen. Tätä maailmaa voidaan muuttaa parempaan vain muuttamalla itsensä ensin."

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että energiahoito on hoitomuoto, joka voi tuoda monia positiivisia vaikutuksia fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Se perustuu energian tasapainottamiseen ja virtauksen ohjaamiseen kehossa. Monet ihmiset ovat kokeneet sen auttavan stressin hallinnassa, kipujen lievityksessä ja henkisessä kehityksessä. Kuten kaikkien hoitomuotojen kohdalla, yksilölliset kokemukset voivat vaihdella, mutta energiahoito voi tarjota uuden näkökulman terveyteen ja hyvinvointiin.


Kuten kirjoitukseni alkupuolella kerroin, vääränlainen ympäröivä energia voi sairastuttaa, kuten monet meistä ovat varmasti saaneet elämässään kokea. Näin ollen, olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi ottaa enemmän vastuuta siitä, millaista energiaa omalla olemuksellaan luo ympärilleen. Tätä voisi verrata passiiviseen tupakointiin. Jos henkilö itsekkäästi sauhuttelee muiden läsnä ollessa, altistaa hän samalla myös toiset heidän tahtomattaan tupakan savun karsinogeeneille.

Palatakseni vielä maailmankaikkeuden monimutkaiseen yhteyteen ja yhtenäisyyteen, kaikkien pitäisi mielestäni ymmärtää kantaa kortensa kekoon osana tätä kaikkea. Opetella näkemään asiat laajemmin ja ymmärtämään, miten kaikki ovat keskenään vuorovaikutuksessa. Pyrkiä ymmärtämään syvemmin itseään osana kokonaisuutta, kunnioittaa ympäröivää maailmaa ja tehdä tietoisempia valintoja omassa elämässä, sekä ottaa vastuu omasta olemuksesta itseä ja ympäröivää maailmaa kohtaan. Harjoittaa itsereflektiota ja työstää itseään parhaansa mukaan olemaan hyvä itseä ja muita kohtaan. Tätä maailmaa voidaan muuttaa parempaan vain muuttamalla itsensä ensin.


Kiitos sinulle, kun luet blogiani! Voit esittää toiveita blogin aiheista kommentoimalla alle, tai lähettämällä toiveen sähköpostitse osoitteeseen info@terveysratkaisut.fi. Ota nyt myös Terveysratkaisut Youtube-kanava seurantaan - kanava on starttaamassa pian!

VINKKI: Tilaa uutiskirje, niin et jää paitsi uusista julkaisuista eri kanavissa!


Viivi Bäck,

Suomen Terveysratkaisut Oy

 

55 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page