Edellisessä kirjoituksessani kerroin ravinnon vaikutuksista mm. geeneihimme, lihasten kehittymiseen ja rasvakudoksen käyttäytymiseen, sekä rasvan polttoon. Selitin myös sen, minkä takia olet jumissa liikakilojesi kanssa useista painonpudotus yrityksistä huolimatta ja millä tavoin saat muutettua kehosi toimintaa siten, että keho alkaa polttaa rasvaa myös levossa, sekä tehostetusti päivän normaaleissa askareissa. Lisäksi kerroin, kuinka saa syötyä enemmän hiilihydraatteja lihomatta.
Kävin kirjoituksessa myös läpi, paljonko proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat pitävät sisällään energiaa, eli paljonko ne sisältävät kaloreita, sekä paljonko kunkin ravintoaineen saaminen elimistön käyttöön kuluttaa niiden kaloreita.
”On olemassa keinoja huijatakseen vanhenemisen prosessia ja ”taistella” aikaa vastaan – tai ainakin ajan tuomia kehollisia muutoksia vastaan.”
Tässä kirjoituksessa pureudun kehon vanhenemiseen solutasolla ja kehon vanhenemista ehkäisevään toimintaan. Sen lisäksi, että tarkastelen tässä kirjoituksessa syvemmällä tasolla ravinnon vaikutusta kehoomme, sivuan myös muita oleellisia tekijöitä, jotka vaikuttavat vanhenemiseemme solutasolla ravitsemustilan lisäksi. Tällaisia ovat muun muassa jotkin psyykkiset seikat ja niiden vaikutukset, elämäntavat, ulkoiset tekijät, sekä lukemattomat sekundaariset reaktiot. Näiden seikkojen merkitys kasvaa, kun vaihdevuodet alkavat kolkuttaa ovea.
Ikääntyminen
Ikääntymisessä tapahtuu monimutkainen joukko biologisia, fysiologisia ja molekyylitasolla tapahtuvia muutoksia. Näitä voivat olla esimerkiksi solujen vauriot ja solujen kuolema, hormonaaliset muutokset, immuunijärjestelmän heikentyminen, kudosten ja elinten rappeutuminen, mitokondrioiden toimintahäiriöt, kromosomaaliset muutokset, lisääntynyt tulehdus ja neurologiset muutokset. Vaihdevuodet ovat kuin rotkon reuna, jolta nämä muutokset ottavat vauhtia syöksykierteen lailla. Hyvä uutinen on, että on olemassa keinoja huijatakseen tätä prosessia ja ”taistella” aikaa vastaan – tai ainakin ajan tuomia kehollisia muutoksia vastaan.
Ikääntyminen solutasolla
Solujen jakautumiskyky voi heikentyä iän myötä, mikä vaikuttaa kudosten uusiutumiseen ja ylläpitoon. Ajan kuluessa solut voivat kokea vaurioita ja atoptoosi, eli solukuolema, lisääntyy.
Ihmisen soluissa on 23 kromosomiparia, eli yhteensä 46 kromosomia. Ne sisältävät pitkiä DNA-molekyylejä ja tämä geneettinen informaatio kertoo kyseiselle solulle, miten se toimii ja kehittyy. Kromosomeja on kahta tyyppiä; sukupuolikromosomit ja sukupuoleen liittymättömät kromosomit. Kromosomit sijaitsevat solun tuma-alueella ja niiden oikea rakenne ja määrä ovat tärkeitä normaalille solujen jakautumiselle ja kehitykselle. Kromosomien epänormaali rakenne tai määrä voi johtaa geneettisiin häiriöihin. Tästä voisi kirjoittaa paljonkin, myös tämänhetkisen maailmanmenon näkökulmasta, mutta pysykäämme aiheessa.
”Telomeerien pituuden ylläpito on hyvin tärkeää solujen terveyden ja normaalin kehityksen kannalta.”
Telomeerit ovat kromosomien päissä olevia rakenteita, joiden tehtävä on säädellä solujen jakautumista. Ne toimivat ikään kuin iskunvaimentimina estäen kromosomien tärkeän osan lyhenemistä. Ilman telomeerejä kromosomit lyhenisivät nopeasti ja se puolestaan johtaisi solujen toimintahäiriöihin. Valitettavasti telomeerit kuitenkin lyhenevät joka kerta aina vähän, solujen jakautuessa, mikä lyhentää niiden elinkaarta ja kun telomeerit lyhenevät tietyn pisteen alle, solu voi joutua vanhenemisprosessiin, tai jopa atoptoosiin.
Telomeerien lyhentyminen siis liittyy solujen vanhenemiseen ja niiden kuolemaan. Siksi niiden pituuden ylläpito on hyvin tärkeää solujen terveyden ja normaalin kehityksen kannalta. Tähänastiset tutkimukset antavat viitteitä siitä, että terveelliset elämäntavat, muun muassa terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, stressin hallinta ja riittävä laadukas uni voivat vaikuttaa positiivisesti niiden pituuden ylläpitoon ja hidastaa niiden lyhenemistä.
Hormonaaliset muutokset, sekä vaihdevuodet ja andropaussi
Hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa moniin kehon toimintoihin. Monet hormonitasot muuttuvat ikääntymisen myötä, joista yleisimmin tunnettuja lienee sukupuolihormonien laskut; naisten vaihdevuodet ja sen myötä laskeva estrogeenitaso ja miesten andropaussi, eli niin sanotut miehen vaihdevuodet, joka laskee testosteronitasoja. Tähän väliin mainittakoon, että verkkokursseihin on tulossa miehille suunnattu valmiskurssi, jonka voi lunastaa herrashenkilöille vaikkapa isänpäivälahjaksi! Kurssin ilmestyessä verkkokauppaan, siitä ilmoitetaan viikkokirjeessä ja muissa Suomen Terveysratkaisut-kanavissa.
Sukupuolihormonien lisäksi muutoksia voi ikääntymisen myötä ilmetä myös kasvuhormonien tuotannossa, sekä kortisolin-, insuliiniherkkyyden ja melatoniinin säätelyssä, jotka taas altistavat terveysriskeille, kuten ateroskleroosille, diabetekselle ja lukuisille unen puutteesta johtuville häiriötiloille. Unen vaikutuksesta ikääntymiseen ehkäisemiseen lisää hieman tuonnempana.
Immuunijärjestelmän heikentyminen
Ikääntymisen myötä immuunijärjestelmä heikkenee, mikä voi lisätä alttiutta infektioille. Tämä on suurelta osin yleiskunnon huononemisesta johtuva ilmiö, johon voidaan vaikuttaa hyvän ravitsemustilan ylläpitämisellä ja tietyillä elämäntavoilla, ja näin ylläpitää vastustuskykyä. Pitämällä huolta vastustuskyvystä, voidaan välttyä sairauksien ja tulehdusten aiheuttamalta vanhenemiselta. Vaihdevuodet ovat niin sanottu last call aloittaa elämäntapamuutos ja ottaa käyttöön täsmähoidon elementit.
Useimmiten puhutaan liikasyömisestä, mutta myös virheravitsemus, kuten liian yksipuolinen ruokavalio, tai aliravitsemus, heikentää elimistön kykyä suojautua taudeilta ja viruksilta, sekä hidastaa soluvaurioiden korjaamista. Toisin sanoen, riittämätön ravintoaineiden saanti altistaa sairauksille laskemalla vastustuskykyä suoraan ja välillisesti, sekä huonontaa solujen aineenvaihduntaa ja näin edistää vanhenemista.
”Oksidatiivinen stressi voi myös laukaista tulehdusreaktion kehossa, mikä puolestaan voi aiheuttaa osaltaan neurologisia häiriöitä.”
Myös tupakointi ja alkoholin nauttiminen pilaavat elimistön puolustusmekanismeja ja lisäksi tuottavat karsinogeenejä, jotka taas altistavat muun muassa syöpäsolujen kehittymiselle. Tästä lisää alempana.
Neurologiset muutokset
Ikääntyessä aivojen massan pieneneminen ja hermosolujen väheneminen voivat vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin. Oksidatiivinen stressi voi myös laukaista tulehdusreaktion kehossa, mikä puolestaan voi aiheuttaa osaltaan neurologisia häiriöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi Alzheimerin tauti ja Parkinsonin tauti. Haluan tähän väliin huomauttaa, että tarkoitukseni ei ole missään nimessä pelotella, tai aiheuttaa negatiivisia ajatuksia ikääntymistä kohtaan. Nämä ovat kuitenkin tosiasioita, joita kannattaa ajatella ennalta ehkäisevästi – siihen nimittäin voi vaikuttaa!
Ravinnon tehtävät kehossa
Ainetta ja energiaa ei voida hävittää – niitä voidaan vain muuttaa muodosta toiseen. Tämä pätee myös ihmiskehossa. Ravintoaineet ja ravinnon muut yhdisteet vaikuttavat elimistön toimintoihin oleellisesti. Elimistö muuttaa syödyn ravinnon itselleen sopivaksi energiantuottoon, rakennusaineiksi ja säätelyaineiksi. Yhdenkin aineen puutteellinen, mutta myös liiallinen saanti, voi muuttaa myös muiden ravintoaineiden imeytymistä ja tehoa. Tämän takia lisäravinteitakaan ei siis pidä napsia ilman tarkoitusta ja paras tapa saada monipuolisesti ravintoaineita oikeassa suhteessa on oikein koostettu ravitsemus. Fyysisen vanhenemisen ehkäisyyn on toki olemassa muutamia täsmätuotteita myös lisäravinteissa.
Ravintoaineet, kuten antioksidantit ja hyvälaatuiset rasvahapot, edistävät solujen terveyttä suoraan ja välillisesti. Suuri osa syöpätaudeista on selitettävissä elämäntavoilla, kuten virheravitsemuksella ja riittämättömällä liikunnalla. Käänteisesti, elämäntavoilla voi sekä lisätä ja vähentää syöpäriskiään, olipa henkilöllä perimässään syöpäalttiutta tai ei.
Koodilla viivib25 saat -25% alennusta kaikista Puhdas+ tilauksistasi!
Virheravitsemus ja ravintoaineiden puutostilat
Kuten aiemmin mainitsin, ravintoaineiden puutteellinen saanti voi vaikuttaa useisiin kehon toimintoihin, kuten immuniteetin alenemiseen. Immuniteetin heikkeneminen taas voi altistaa infektioille ja sairauksille, mikä puolestaan syö kehon resursseja esimerkiksi solujen normaalilta toiminnalta ja voi vaikuttaa myös ravintoaineiden imeytymiseen.
”Krooninen tulehdus elimistössä on yhdistetty moniin vanhenemisen merkkeihin.”
Ravintoaineiden tarve lisääntyy infektioiden, sairauksien, tapaturmien, tai leikkauksen yhteydessä ja riittämätön ravintoaineiden saanti johtaa aliravitsemukseen. Aliravitsemus-käsitettä käytetään, kun energian-, proteiinien tai kummankin saanti on riittämätöntä.
Aliravitsemus taas on noidankehä, joka altistaa sairauksille ja hidastaa toipumista. Ei siis periaatteessa ole väliä kumpi oli ensin, muna vai kana, koska molemmat ruokkivat toisiaan.
Toistuvat soluvauriot, kuten DNA-vauriot ja hapetusstressi, voivat aiheuttaa solujen toimintahäiriöitä ja vanhenemista. Paras lääke hapetusstressiin on antioksidantit.
Ylipaino aiheuttaa kehossa kroonista tulehdustilaa, ja krooninen tulehdus elimistössä on yhdistetty moniin vanhenemisen merkkeihin.
Lihavuudella tarkoitetaan tilaa, jossa rasvakudoksen määrä on suurentunut normaalipainon yläpuolelle. Painoindeksi ei kuitenkaan kerro kaikkea, sillä lihas painaa enemmän kuin rasvakudos. Paino saattaa siis olla sama, vaikka vyötärö kapenisikin ja ulkomuoto muuttuisi kiinteämmäksi. Kehonkoostumusmittauksella saadaan tarkempaa tietoa siitä, mistä elopaino koostuu ja sillä voidaan seurata kehittymistä vaakaa paremmin.
Kehonkoostumusmittaukseen pääset sopimalla ajan sähköpostitse info@terveysratkaisut.fi
Rasvakudos toimii energiavarastona. Lihomisen myötä rasvasolut suurenevat ja niiden määrä kasvaa. Miehillä rasvakudos voi muuntaa testosteronia estrogeeniksi, mikä voi johtaa hormonaalisiin epätasapainotiloihin. Alentunut testosteroni laskee mieskuntoa ja aiheuttaa inflammaatiota, kuten naisillakin.
Liikunta
Liikunnalla on lukemattomia positiivisia vaikutuksia terveyteen niin primaarisesti kuin sekundaarisestikin. Säännöllinen liikunta edistää ja ylläpitää terveyttä yleisesti ja vaikuttaa positiivisesti myös solujen toimintaan, sekä useisiin elimistön biologisiin- ja fysiologisiin mekanismeihin. Fyysinen aktiivisuus on yhdistetty myös pidempiin telomeereihin, joista kerroin ylempänä.
Terveydellisestä näkökulmasta voidaan mainita liikkumisen muun muassa ehkäisevän insuliiniresistenssiä kahdella tavalla: pitkäkestoinen, aerobinen liikunta lisää insuliinireseptorien aktiivisuutta, ja voimaharjoittelu lisää insuliinireseptorien lukumäärää, kasvattamalla lihaksen pinta-alaa. Näin glukoosin, eli hiilihydraattien, kuljettaminen kohdesoluun helpottuu ja lisääntyy. Tämä terveyshyöty ei katso rasvaprosenttia ja on siksi tärkeää myös ylipainoisille henkilöille, vaikka tavoitteena ei olisikaan painonpudotus.
Liikkuminen myös lisää mitokondrioiden eli solujen energialaitosten määrää.
”Solujen uudistuminen ja kollageenintuotanto on viisaan kehomme mielestä toisarvoisia seikkoja eloonjäämisen kannalta. Ja sehän on selvää.”
Muita mainitsemisen arvoisia liikunnan terveyshyötyjä ovat esimerkiksi aineenvaihdunnan ylläpito, immuunijärjestelmän vahvistaminen, elimistön toimintoja ohjaavien hormonitoimintojen ylläpito, hermoston toiminta, energian säätely, hengitys- ja verenkiertoelimistön hyvinvointi, sekä lihasten ja luuston hyvinvointi. Summa summarum: kehon homeostaasin ylläpito.
Stressi
Stressi on luotu alun perin selviytymiseen, eli se on hengissä pysymisen kannalta tärkeä reaktio. Näiden eloonjäämisen kannalta tärkeiden stressireaktioiden on suunniteltu olevan kestoltaan lyhyitä, esimerkiksi päästäksemme pinkomaan pakoon villieläimen jahdatessa meitä. Tällaisessa tilassa keho käyttää energiaksi vain nopeasti energiaa vapauttavista lähteistä saatavilla olevaa energiaa, eli glukoosia glykogeenivarastoista. Rasvanpoltto astuu siis sivuun stressitilassa.
”Parasympaattisen hermoston aktivoiduttua keho voi jatkaa toimintojaan normaalisti.”
Myös ruoansulatus ja muut pakenemisen kannalta epäoleelliset toiminnot lakkaavat siksi aikaa. Tämä selittää myös sen, miksi stressi vanhentaa ulkonäköämme. Solujen uudistuminen ja kollageenintuotanto on viisaan kehomme mielestä toisarvoisia seikkoja eloonjäämisen kannalta. Ja sehän on selvää.
Jos tarkastelemme antilooppia, joka pakenee metsästävää leijonaa, tarvitsee se räjähtävää voimaa ja tarkkuutta, eli stressihormonitasot nousevat. Sympaattisen hermoston aktivoituessa keho pystyy tuottamaan energiasta tehokkaasti ATP:tä ja pumppaa verta lihaksiin. Karistettuaan leijonan kannoiltaan, se ravistelee kylkiään ja takajalkojaan. Eli tekee mitä? Se purkaa stressin pois kehosta ja jatkaa rauhassa laiduntamista. Parasympaattisen hermoston aktivoiduttua keho voi jatkaa toimintojaan normaalisti.
” Jos stressaavassa tilanteessa, tai sen lauetessa yllättäen itkettää, olisi hyvä ja terveellistä antaa sen tulla ulos.”
Ihmiset eivät valitettavasti käytä tätä hienoa ominaisuutta niin oikeaoppisesti kuin antiloopit. Nykypäivänä krooninen, pitkittynyt stressi on suurimpia sairauksien aiheuttajia, sillä se estää elimistöä toimimasta optimaalisesti. Toinen virhe, mitä ihmiset tekevät, on automatisoidun stressin purkamisen tietoinen estäminen. Tällainen on esimerkiksi itkun pidätteleminen. Jos stressaavassa tilanteessa, tai sen lauetessa yllättäen itkettää, olisi hyvä ja terveellistä antaa sen tulla ulos.
” Stressin hallintamenetelmät, kuten meditaatio ja syvä hengitys, voivat auttaa vähentämään stressin vaikutusta.”
Stressi myös syö tärkeitä suojaravintoaineita, jotka muun muassa suojaavat kehoa vapailta happiradikaaleilta, eli hapettumiselta. Ja kuten edellä mainitsin, vapaat happiradikaalit vanhentavat solujamme, eli ihoamme, kehoamme ja kehon toimintoja, nopeuttamalla fyysistä ikääntymistä. Pitkäaikainen stressi voi vaikuttaa negatiivisesti myös telomeerien pituuteen. Stressin hallintamenetelmät, kuten meditaatio ja syvä hengitys, voivat auttaa vähentämään stressin vaikutusta.
Saasteet ja karsinogeenit
Ilmansaasteet, niin suoraan iholle ulkoapäin tultaessa, mutta ennen kaikkea hengitysteitse, voivat aiheuttaa hapettumisstressiä, tulehdusreaktioita, kollageenin hajoamista, sekä joillain ilmansaasteilla on havaittu olevan mahdollisesti yhteyttä myös hyperpigmentaatioon. Tupakoinnin vaikutus ennenaikaiseen vanhenemiseen ei lienee tule kenellekään yllätyksenä, mutta muistutuksena, että myös passiivisella tupakoinnilla, eli tupakan savulle altistumisella, on samat vaikutukset.
”Yksi alkoholiannos päivittäin nostaa rintasyövän riskiä n. 10 prosentilla.”
Karsinogeenit lisäävät matala-asteista tulehdusta kehossa, heikentävät immuunijärjestelmää ja voivat aiheuttaa solujen epänormaalia kasvua ja jakautumista, sekä häiritä hormonaalista tasapainoa. Nämä kaikki ilmiöt kävimmekin juuri läpi ylempänä. Karsinogeenit lisäävät syöpätautien riskiä ja ovat yhdistetty esimerkiksi kohonneeseen rintasyövän riskiin.
Alkoholin hajotuksessa muodostuu syöpää aiheuttavia aineita, ja kuten edellisessä kirjoituksessani jo mainitsinkin, se altistaa myös liikakiloille. Yksi alkoholiannos päivittäin nostaa rintasyövän riskiä n. 10 prosentilla. Tämä tarkoittaa 12cl viinilasia, pientä tölkkiä keskiolutta, tai 4cl viinapaukkua. Alkoholi nostaa myös perä- ja paksusuolen riskiä.
Terapia, Energiahoito ja EFT-terapia
Elämän vastoinkäymiset ja tapaturmat voivat vahingoittaa kehon energiakiertoa muun muassa muodostamalla tukoksia, jotka aiheuttavat erilaisia oireita. Tällaisia oireita voivat olla esimerkiksi kehon virheasennot ja kiputilat, ahdistuneisuus ja muut psyykkiset ongelmat. Energiahoidolla voidaan purkaa näitä jännitys- ja stressitiloja, sekä vahvistaa kehon toimintoja ja immuunijärjestelmää.
Energiahoito
Energiahoidolla saadaan siis purettua kroonista stressiä aiheuttavia tekijöitä ja näin parannettua myös elimistön fysiologisia ja biologisia mekanismeja, sekä muun muassa alennettua kortisolitasoja, mikä taas parantaa kehon rasvanpolttoa.
Energiahoito aktivoi parasympaattista hermostoa, eli se vaikuttaa kehoon autonomisen hermoston kautta. Parasympaattisen hermoston ollessa aktivoituneena, pystyy kehon toiminnot toimimaan optimaalisesti.
Sympaattinen hermosto aktivoituu stressitilassa
Sympaattisen hermoston aktivaatio on tarkoitettu hetkellisiä tilanteita varten, jossa keholta tarvitaan erityistä valppautta esimerkiksi eloon jäämisen kannalta. Tällaisia sympaattisen hermoston vallassa olevia toimintoja ovat taisteleminen, pakeneminen, tai lamaantuminen. Lamaantuminen on kehon viimeinen oljenkorsi silloin, kun taisteleminen tai pakeneminen ei auta. Esimerkkinä tästä reaktiosta on esimerkiksi haita pakoon uiva pingviini, joka joutuu hain suuhun. Tällöin räpiköinti, eli pakenemisen yrittäminen saisi hain vain puristamaan pingviinin tiukemmin hampaisiinsa. Siksi pingviinin keho lamaantuu. Pingviinin mennessä veltoksi hai höllää otettaan, jolloin pingviini syöksähtää karkuun. Olet varmaan nähnyt tällaisen tilanteen luontodokumentissa joko pingviinin, tai jonkin muun eläimen toimesta vastaavassa tilanteessa. Olen itse kokenut nämä kaikki kolme viisaan kehomme reaktiota omakohtaisesti elämäni varrella.
Terapia
Terapia auttaa traumojen ja asioiden käsittelyä tietoisen mielen tasolla. Usein asioiden ymmärtäminen ja uusien näkökulmien opettelu voi auttaa helpottamaan elämää vaikeiden asioiden kanssa. Kehomuistissa olevia traumoja ei kuitenkaan yleensä voi purkaa tietoisella mielellä asioita läpi käymällä, eli puhumalla. Mieli myös suojelee meitä, jolloin emme välttämättä edes muista kokeneitamme traumoja, jolloin niiden käsittely tietoisella mielellä on mahdotonta. Tällöin saatamme vain aavistella mahdollisen trauman olemassaoloa esimerkiksi haitallisen käyttäytymismallin perusteella, jota emme pysty hallitsemaan. Se on kehomme reaktio tilanteeseen, jonka se alitajuntaisesti kokee uhkaavaksi. Tällaiset käyttäytymismallit voivat siis olla joko hyökkääviä (taisteleminen), panikoituvia (pakeneminen), tai esimerkiksi dissosioitumista (lamaantuminen).
EFT-terapia
EFT-terapia on psykoterapeuttien suosima tekniikka haitallisista tunteista ja traumaattisista kokemuksista irti päästämiseen, jotka aiheuttavat stressiä. EFT-terapiaa käytetään myös tunnesyömisen hoitoon. Tekniikka perustuu kiinalaiseen akupunktioon ja sillä saadaan purettua haitallisia tunteita ja käyttäytymismalleja kehosta, sekä vahvistaa positiivisia käyttäytymismalleja ja ajatuksia. Hoidon aikana alitajunnasta saattaa nousta mieleen traumaattisia kokemuksia, joita ei edes aiemmin muistanut tapahtuneen, mutta ne selittävät ongelmallisen käyttäytymismallin, pelkotilan, tai vaikkapa riippuvuuden. Hoidolla voidaan käsitellä pintaan nousseita traumoja ja neutralisoida niihin liittyvät tunteet, jolloin myös siitä johtuva ongelma voi poistua.
Kuinka hidastaa vanhenemista ja pysyä fyysisesti nuorena
Fyysisen kehon vanhenemiseen voi vaikuttaa oikeanlaisilla valinnoilla ja elämäntavoilla, lisäravinteilla ja hoidoilla.
Kuten edellisen kirjoituksen lopussa paljastin, huhtikuussa alkaa Nuorennusprojekti, johon mahtuu mukaan vain kuusi osallistujaa! Osallistuminen kurssille alkaa tammikuussa ja ilmoittautumisen alkamisesta ilmoitetaan uutiskirjeessä!
Päivitys 11.7.2024: Kysy seuraavan ryhmän alkamisesta info@terveysratkaisut.fi
Nuorennusprojektiin on koottu muun muassa täsmällistä ravitsemusvalmennusta, kokonaisvaltaisia hoitoja ja syväluotaavia harjoitteita. Nuorennusprojektiin sisältyy myös personal training-palvelut. Osa Nuorennusprojektin toiminnasta tapahtuu ryhmässä.
Uutiskirjeen avulla pääset myös osalliseksi yhteistyökumppanien arvontoihin.
Tilaa uutiskirje etusivulta!
- Viivi Bäck, Suomen Terveysratkaisut Oy
Päivitetty 11.7.2024 Alennuskoodi viivib25 ja upotettu linkki lisätty Puhdas+ verkkokauppaan.
Comments